HBTQ kunskap som redskap för att älska sin nästa


HBTQ* frågor ses ibland som särintressen. Ibland blir det till och med kallat för politiska särintressen. Senaste gången jag såg det var i samband med debatten kring att KRISS fick sitt bokbord med projektet Religion <3 HBT tillbakadraget från Jesusmanifestationen. Det var viktigare att "alla kristna grupper" kunde deltaga än att HBT personer synliggjordes. Skyddandet av de konservativa gruppernas förlegade världs- och människosyn var viktigare än att inkludera några av de som är mest utsatta i de kristna sammanhangen. Det är ett problem i sig. Vissa HBTQ-personer behöver kyrkan och kyrkan behöver HBTQ-personer. Men det kan kanske lösas på ett annat sätt. 

Vad jag vill belysa i den här texten är hur vi dessutom gör varje person som har dessa konservativa åsikter (eller bara är okunnig) en björntjänst genom att låta dem stanna i sin lilla begränsade värld. På kort sikt kan det verka skonsamt och hänsynsfullt, men på lång sikt kan det vara direkt skadligt, även för personen själv. 

Det har hänt många föräldrar att de fått omvärdera sin syn på homosexualitet* eller trans* när deras barn kommit ut. Många har fått gå igenom den här processen när de själva inser att de inte är heterosexuella* cis*-personer. För andra har processen att komma på vad det är som inte stämmer fördröjts av en fördomsfull och okunnig omgivning. Allt det här skapar lidande i onödan. Även om föräldrar, släktingar, församlingen och vänner till slut klarar av att acceptera att personen de älskar inte följer normen de satt upp, så är vägen dit plågsam och ofta ensam. Att behöva dölja och skämmas över sin sexuella läggning eller sin könstillhörighet gör att en stympar sin egen personlighet. Det kan leda till depression och ibland till att personen tar sitt liv. Det är extra vanligt när det gäller transpersoner. 

Jag vill jämföra informationsspridning och HBTQ kunskap med kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar eller kunskap om diabetes. Det räddar liv varje år att kunskapen om hur en hjärtinfarkt känns igen är spridd i samhället. Biverkningarna hos diabetes kan minskas avsevärt om det upptäcks och behandlas rätt i tid. En förutsättning är att föräldrar kan känna igen symptomen och hjälpa sina barn till rätt behandling. HBTQ är ingen sjukdom, men att inte bli accepterad och få leva som sig själv gör personen sjuk. Människor runt dig är en bra källa till kunskap när du är ung. Dessa skall känna dig och genom mer kunskap, ihop med empati, ges större möjlighet att hjälpa. Det gäller både att känna igen laktosintolerans, dyslexi och ett barn som är trans.   

Varje person som inte lagt ned tid och tänkt på hur den ser på personer som avviker från normen på olika sätt, som inte funderat på sin världs- och människosyn — hur kärleksfull den egentligen är, riskerar att ovetande skada människor i sin omvärld och försenar möjligheten att hjälpa de den älskar den dagen då de här värderingarna behöver arbetas igenom. Den som inte informeras/ informerar sig om hur det egentligen fungerar med Homo- Bi- och Transpersoner (och Queera) kommer stå där ovetande när kunskapen en dag faktiskt behövs. Om ditt barn kommer till dig med sina bördor, att inte passa in i samhället vi har runt oss (och stora delar av den kristna kyrkan), finns det inte tid att bearbeta dina egna fördomar och börja vrida på bibeltexter. Då kommer den här personen att behöva ditt fulla stöd från dag ett. Därför är det viktigt att de här tankarna får spridning i alla kristna kretsar. Om någon är beredd att förskjuta sitt barn beroende på hur Gud har skapat den, så finns det inte så mycket vi kan göra. Men alla de som tillhör gruppen som så småningom kommer förstå att Gud är större än så och att kärlek handlar om hur vi älskar och inte vem vi älskar, vilka vi är och inte tekniska detaljer som pronomen, könskörtlar och hormonbalanser, borde inte sättas i situationen att inte kunna finnas där för sin nästa från första sekunden. 

Om vi undanhåller HBTQ-kompetens och slutar problematisera hur kyrkan låter tradition gå före människokärlek så kommer vi sätta vissa av oss i situationer som leder till att vi sårar och skadar de vi allra helst vill hjälpa. Även om HBTQ-personerna själva kan hitta en alternativ gemenskap och få ett lyckligt liv med Gud (någon annan stans, där konservativa grupper slipper se) så lämnar vi deras närmaste i sticket. Det tycker inte jag låter så kristet.

Detta gäller självklart även andra grupper än kristna. Typ alla som vill kunna älska när det behövs som mest.

*Ordlista:
Cis = där läkaren gissade rätt på könsidentiteten vid födseln.
HBTQ = Homo, Bi, Trans och Queer
Homosexualitet = När en person blir kär i personer av samma kön som den själv har och inte i personer som har ett annat kön.
Heterosexualitet = När en person inte blir kär i personer av samma kön som den själv har, utan i personer med ett annat kön.
trans = där läkaren gissade fel på könsidentiteten vid födseln.

Kommentarer

Populära inlägg