Den ultimata verklighetssåpan

Jag slukar just nu Zero impact och har med nöje sett både Rent hus, Lyxfällan och Toppform. När jag ser hur familjer kämpar med att få ner sina koldioxidutsläpp kan jag inte låta bli att tänka på hur de andra "problemområderna" påverkas.

Rent hus
Marie Kondos metod Konmari bygger på att en bara ska ha saker en verkligen älskar och hon hävdar att detta ändrar ens konsumtionsmönster i grunden.  I The life changing magic of tidying up driver hon teorin att det är mängden prylar, prylar vi inte älskar och som inte har en plats, som skapar oordning och stök. Att inte köpa saker, att vårda och älska de prylar vi har, det är också ett miljösmart val. Jag förväntade mig nästan att de skulle börja sälja av alla saker som överkonsumerats i de olika familjerna i Zero Impact, för att sedan finansiera solceller och elcyklar samt möjliggöra flytt till mindre boenden.

Lyxfällan
Att förbruka pengar genererar koldioxidutsläpp. Det finns listor med koldioxid per krona för olika varor och produkter, men generellt gäller mer konsumtion -> mer koldioxid. Att handla second hand, köpa mindre, förbruka mindre el, bo på mindre ytor, resa mindre, äta baljväxter istället för kött; allt är bra både för klimatet och plånboken. Det kostar också att äga saker och förvara dem, både i pengar och i miljöpåverkan.

Toppform
Det finns träningsformer som inte är speciellt bra för miljön. Men att leva miljövänligare kan vara bättre för kroppen. Vegankost är bra både för kroppen och miljön. Att cykla och gå istället för att ta bilen är bra både för kroppen och miljön. Det vore spännande att blanda in en hjärtspecialist och se vad det gör för skillnad på lång sikt med målaren i avsnitt 3 som börjar cykla och äta veganskt.

Våra liv har så många aspekter. Det finns massor med val att göra. Det är skönt när det finns saker som inte genererar fler problem utan faktiskt löser andra än de först var tänkta för!

Konsumera mindre, bli vegan!

Kommentarer

Populära inlägg